top of page
  • Writer's picturePlanthousiast

HET geheim van mooie kamerplanten

Updated: Feb 1, 2022

Er loopt 1 rode draad in het succesvol verzorgen van je planten. Ik kan het ook niet voldoende herhalen, maar jouw holy grail voor plantverzorging is: een binnenpot. Wat is dan een binnenpot? Alle planten die je aankoopt worden bij de kweker verdeeld in een kweekpot, aka binnenpot. Dit is dus het plastic potje dat rond je plant zit bij aankoop. Dit potje is van levensbelang voor het verzorgen van je plant, waarom dan? Dat leg ik graag uit.


Wortelrot

Al eens meegemaakt dat je een plant koopt en bij thuiskomst merkt dat de bloempot waarin je hem had voorgesteld, niet past? Dan haal je hem uit de plastic pot en zet je hem rechtstreeks in de bloempot? Helaas, daar wordt je plant niet gelukkiger van. Wanneer je dit doet, zullen de wortels van je plant stilletjes wegrotten. Uiteraard merk je dit niet meteen, er zijn zelfs planten die van zo een goede kwaliteit zijn dat symptomen van wortelrot pas na enkele maanden zichtbaar zullen worden. De wortels rotten weg omdat je de watergift aan je plant niet kan controleren zonder binnenpot, Het overtollige water kan namelijk geen kant op en blijft in de bloempot staan en dit kan wortelrot veroorzaken.


Onwetendheid

Soms zie je ook dat kamerplanten verkocht worden, rechtstreeks verpot in de sierpot. Dit komt vaak door onwetendheid van de verkoper of een tekort aan plantenkennis. Mijn raad: koop deze planten niet, je weet niet welke schade er al aangericht is aan de wortels. Een plant die van een goede kweker komt, zal zeker nog enkele weken mooi blijven maar het kan ook zijn dat deze zomaar ineens het loodje legt.


Scherven, hydrokorrels of grind

Sommigen durven wel eens beweren dat een laagje hydrokorrels of scherven onderin de bloempot voldoende zijn. Dit is inderdaad een goede, maar tijdelijke oplossing. Tijdelijk, want na verloop van tijd zullen de wortels van de plant verstrengeld raken tussen het grind of de hydrokorrels en kan het overtollige water nog geen kant uit.


Bloempot met gat erin

Wordt je plant te groot, is het tijd om hem te verpotten? Zoek dan een plastic binnenpot die ongeveer 20% groter is of zet hem rechtstreeks in een bloempot met één of meerdere gaten. Deze koop je meestal met een bijhorend schoteltje. Hierbij moet je waarschijnlijk denken aan een terracottapot, maar deze laten we even buiten beschouwing (later meer over terracotta en aardewerken bloempotten). Er bestaan meerdere modellen bloempotten waarbij al een gat aanwezig is, ook is het bij sommige materialen mogelijk zelf gaatjes te boren en er alsnog een schoteltje onder te zetten.Tips voor plastic binnenpotten

  • Bewaren: zelf heb ik een uitgebreide collectie aan binnenpotten. Ook probeer ik bij het verpotten van mijn planten, de passende binnenpot bij de bloempot te bewaren.

  • Ga zelf aan de slag: ook heb ik al plastic (tuperware)potjes omgetoverd tot binnenpot door er zelf gaten in te maken. Probeer zoveel mogelijk plastic te recycleren en ga creatief aan de slag met huis-, tuin- en keukenmateriaal, plezier gegarandeerd!

Waarom planthousiast worden?

Ben je zelf op zoek naar een specifieke plant of wil je je interieur verrijken met planten?

Neem contact op, ik help je hier graag mee! Na de aankoop blijf ik je bijstaan met tips & tricks en kan je met al je plantvragen terecht in onze planthousiaste community!
942 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Vraag vrijblijvend een offerte aan
bottom of page