top of page
  • Writer's pictureLieze Stijven

Help mijn monstera is een monster

Updated: May 2

Ben jij ook lid van de monstera delisioca club? Heb je deze prachtige plant in huis gehaald, is hij perfect blijven groeien tot op dit moment? Is hij in het wilde weg beginnen groeien zonder ondersteuning, zou je graag een mos stok plaatsen, maar weet je niet hoe te beginnen? Op al deze vragen ga je antwoord krijgen. Waarom zou je anders bij deze post zijn uitgekomen hé...Monster monstera
Monster monstera


Volg onderstaande stappen en je monster(a) gaat weer terug evenveel van jou houden als andersom.


1. Controleer op beestjes

Trips zijn een veelvoorkomende plaag op monstera’s. Dit aspect behandelen we in een andere blog.


2. Geen beestjes te zien?

Controleer je binnenpot. Komen de wortels door de gaten naar buiten? Kan je de binnenpot er af halen en ziet het wortelstelsel er als volgt uit:


Rootbound monstera

Dan is je plant dringend toe aan een grotere pot. De wortels hebben onvoldoende ruimte en zijn door elkaar gaan groeien. Gebruik daarom altijd een binnenpot! Zo kan je de wortels regelmatig controleren op vreemd groei gedrag.


2. Benodigdheden verpotten

- verse potgrond

- een binnenpot die 20% groter is

- zacht bindtouw

- snoeischaarBenodigdheden verpotten
Benodigdheden verpotten


3. Let's untangle!

Het is belangrijk dat de wortels meer ruimte krijgen. Ga heel voorzichtig met je handen doorheen de wortels en probeer zoveel mogelijk aarde te verwijderen, ontwar de wortels zonder ze te beschadigen. Als je plant uit verschillende delen bestaat is het belangrijk om deze te scheiden van elkaar, dit maakt het makkelijker om nadien alles terug mooi te schikken in een grotere pot met mos stok.4. Terug opbouwen

Nu is het een kwestie van je plant terug op te bouwen, met verse potgrond en een mos stok binnen handbereik, plaats je alles terug in een (grotere) binnenpot.


Vul de bodem met potgrond, plaats de mos-stok in het midden en schik de plant er rond, bind de stelen van je plant met bindtouw rond de mos-stok. Dit maakt het verpotten makkelijker. Vul de potgrond bij zodat alle wortels bedekt zijn. Vergeet niet je potgrond lichtjes aan te duwen. Knip eventuele gele bladeren zo ver mogelijk weg.
5. Water geven

Meteen na het verpotten mag je een flinke scheut water geven. Zet de plant terug op zijn originele plekje en laat hem even bekomen. Het ompotten kan je een schok zijn voor de plant. Ga hem dus zeker niet verplaatsen en blijf de potgrond goed controleren.


Pas wanneer deze volledig grond is, kan je terug water geven. Geef geen voeding wanneer je plant pas verpot is, de verse potgrond bevat namelijk voldoende voedingsstoffen.


49 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Vraag vrijblijvend een offerte aan
bottom of page