top of page
  • Writer's picturePlanthousiast

Eerste hulp voor pannenkoeken

Updated: Feb 1, 2022

De pannenkoekenplant of "Pilea peperomioides" is tegenwoordig in elke huiskamer terug te vinden. Hij wordt verkocht als een makkelijke kamerplant, maar uit ervaring en vanwege de vele vragen die ik krijg over de plant, kan ik zeggen dat het een plant is met allures. Vooral in de winter wil de pannenkoek wel eens moeilijk doen. Graag deel ik mijn tips!

Water

Eigen foto planthousiast

De pannenkoek houdt er niet van om in een plas water te staan, het is dan ook ten zeerste aangeraden om hem altijd met een binnenpot in de bloempot te plaatsen (lees hier meer over het gebruik van binnenpotten). Voel eerst aan de aarde voor je water geeft. Dit doe je door je vinger min. 3 cm diep in de aarde te steken. Blijft er aarde aan je vingers plakken? Wacht dat met water geven. Voelt de aarde kurkdroog aan? Geef hem dan een goede slok te drinken. In de winter is er een algemene groeistop bij kamerplanten, pas dan ook je watergift aan.


Licht en standplaats

De pannenkoekplant houdt van een lichte plek, maar plaats hem niet rechtstreeks achter een raam aan de zuidkant van je woning. Als hij het te heet krijgt, verschrompelen de bladeren. Worden de bladeren geel? Check dan eerst alle groeiaspecten voor de plant, heeft deze water nodig of staat de plant momenteel donkerder door minder lichturen (winter). Bladverlies is trouwens een natuurlijk proces. Sla niet meteen in paniek! Vallen er veel bladeren af en is je watergift oké? Verzet dan je plant en laat hem wennen aan zijn nieuwe plek. In de wintermaanden kan het zijn dat je hem moet verplaatsen naar een lichter plekje, een raam aan de noordkant van je woning is dan ideaal!


Pannekoekenplanten planthousiast
Eigen collectie pannenkoeken planthousiast

Voeding


Water en licht is helaas niet voldoende om je plant te laten groeien. Wanneer de voedingstoffen in de potgrond uitgeput zijn, heeft je plant extra voeding nodig. Geef je pannenkoek algemene plantenvoeding in de lente of zomer, lees hiervoor wel eerst de gebruiksaanwijzing! Overbemesten kan de wortels van je plant aantasten.







Vormgeven

Eigen foto planthousiast

De pannenkoekenplant kan je qua groeiwijze vergelijken met een palm. De top groeit hoger en hoger, terwijl de onderste bladeren eraf vallen zodat er een steeds hogere stam ontstaat. Deze stam dient te worden ondersteund om hem in de hoogte te leiden. Je kan hem ook zijn gang laten gaan, je plant zal dan gaan afhangen.

De top snoeien kan niet, dit stokt de groei. Dat de onderste bladeren verwelken en loslaten, is heel normaal. Pannenkoeken krijgen bij juiste verzorging veel stekjes die naast de moederplant groeien. Mijn advies is om deze niet meteen om te planten maar er ook enkele te laten staan om zo de onderkant van de plant aan te vullen.


Stekken


Wil je de pannenkoek wel stekken, laat dan de mini's staan tot ze ongeveer 5 cm hoog zijn. Snijd met een steriel mes het mini plantje van de moederplant af en zet deze in een glaasje water tot er voldoende wortels zijn, verpot daarna in aarde.


Winterdip


Net als mensen, hebben ook pannenkoeken last van de winter. Er zijn minder of geen uren zonlicht, de dagen worden korter en de temperatuur daalt. Sla niet in paniek als je plant meer blad verliest. Dit is helaas heel normaal. Pas je watergift aan (lees als: geef minder water!) en verplaats, indien mogelijk, de plant naar een plek met meer licht. Geef geen voeding tot de lente en vertrouw er op dat je plant weer zal opleven zodra de dagen weer lengen. Denk je dat er meer aan de hand is als een winterdip? Check dan zeker op beestjes! De drogere lucht maakt de pannenkoek vatbaar voor wolluis.

Wolluis herkennen: kleine pluizige toefjes op blad














Niet gelukkig met de vorm?


Zelf vind ik het niet vervelend dat mijn pannenkoek van vorm verandert: 'dit maakt iedere pannenkoek uniek!' Ik ben dan ook heel trots op mijn grote pannenkoek. Maar mocht je het niet zo aantrekkelijk vinden, dan is er een makkelijke oplossing: start opnieuw! Knip de top enkele cm onder zijn laatste blad en laat de top wortelen op water. Wanneer er voldoende wortels zijn, plant je deze terug in aarde. Zo kan je de plant blijven hergebruiken. Ook de kleine stekjes worden weer groot, bladverlies in het voorjaar zal zo snel weggewerkt zijn in het najaar.

Weetje

In 1944 nam de Noorse missionaris Agnar Espegren, die toen China moest verlaten, een pannenkoekenplant mee naar Noorwegen. Sindsdien heeft zich de kamerplant via het doorgeven van stekken eerst in de Scandinavische landen en later over heel Europa verspreid. De pannekoekenplant wordt ook wel vriendschapsplant genoemd omdat de stekjes vaak worden doorgegeven.

1,794 views0 comments

Recent Posts

See All
Vraag vrijblijvend een offerte aan
bottom of page